perjantai 22. elokuuta 2008

Asiaa..

Vieläkään en muistanut napata kuvaa Jenga-neuleesta.. Mutta vartalo-osuus on pyöröneuleena tehty kainaloihin asti, eilen illalla aloitin hihaa.. Ajattelin tehdä pyörönä loppuun asti ja tehdä raglankavennukset. Saapi nähdä mitä tulee.. Lanka ei ainakaan saa loppua kesken.
Sitten kiitokset taas eilen ja aiemmin sadelleista kehuista. Toivon mukaan lahjasaaja tykkäsi penaalistaan. Tällä tytöllä kun on tapana avata lahjat vasta kun vieraat ovat lähteneet. Joten vasta tänään koulun päätyttyä tiedän saajan kommentit.. :) Pitää miettiä sitä kitty-lapun ohjetta.. Nyt on vähän turhan kiirus niin syvälliseen aivotoimintaan.. :DDD
Taisi olla mun huivivaihtohuivini tekijä, joka oli tuskissaan.. Hei.. älä mun takia ota stressiä. Mun on pakko koittaa muuttaa tapojani, kun aina tunnun jättävän kaikki viime tippaan. Nyt tein siis toisin ja olen ylpeä siitä. Nythän on vasta elokuu, tätä kuuta on vielä reilusti jäljellä.. ja ensi kuuta vielä reilummin.. Joten sulla on aikaa. :)
Sitten muita asioita hieman..Meillähän takkusi koko eskarivuosi nykyisen ekaluokkalaisen kanssa. Oli sitä kiusaamista kaikessa muodossa (opettaja käski ns. vain kääntää toisenkin posken..) Tunnit olivat tosi levottomia kaikin puolin ja rauhallisistakin lapsista tuli ihme riehujia. Koko eskarivuonna ei oikein opittu mitään.. käytiin tytön kanssa koulupsykologillakin. Hänen mielestä lapsella on vaikeuksia siinä ja vaikeuksia tässä ja tossa. Ja eskarivuodella ei kuulemma ole mitään merkitystä.. Antoi melkein ymmärtää, että lapsi olisi tyhmä eikä osaa mitään. Suurin piirtein melkein valmiiksi jo päätti, että löysätään oppimista lokakuun jälkeen, jos ei pärjää nyt heti syksyllä ykkösellä. Arggh..
Onneksi nykyinen opettaja on hyvä, normaali (ei vetoa omiin ongelmiin, jos hänelle soittaa - edellinen teki niin..) saa lapset kuriin ja mikä parasta: osaa opettaa. Mutta ihmetyttää.. miten lapsi, joka ei muka mitään osaa, tavaa kirjaimia ja tavuja puoliksi ääneen ja tällä tavalla kirjottaa mulle tälläisiä lappuja:

Viis virheistä.. Asia tuli selväksi ainakin mulle. Lukeahan neiti ei vielä osaa, mutta eikö juuri siksi kouluun mennä, että opitaan?? Ainakin mä olen ollut täysin siinä uskossa.. Luulen kuitenkin, että ei lukemaan oppimista tarvitse kauaa odotella.. Ja kun jokainen läheinen on antanut pieniä *porkkanoita* asiaan, niin luulenpa että neidin into oppia on vaan kasvanut. Parhain porkkana on varmaankin äitini; neiti pääsee syömään äitini kanssa ja saa jälkkäriksi niin paljon pehmistä kuin vaan jaksaa.. (meillä on ollut pieniä rajoituksia ton pehmiksen suhteen Buffassa.. ei tytöt muuta oisi syöneetkään.. :DD )

No nyt tuli vaahdottua asiasta.. Seuraava työmaa kutsuu... On aivan pakko laittaa kutimet sivuun ja mennä siivoamaan yläkertaa. Samalla ajattelin kerätä kaikki tarpeettomat lelut pois ja viedä perhekahvilaan ensi viikolla. Siinä riittää hommaa koko päiväksi.. Jossain välissä pitää muistaa käydä hakemassa miehen mummun lääkkeet apteekista.. Joten nyt töpinäksi ja moi!

5 kommenttia:

Kirsi kirjoitti...

Opettajalla on tosi iso merkitys oppimisessa. Tiedän sen kokemuksesta.

khr kirjoitti...

Jostain syystä nykyään pidetään melkein itsestäänselvyytenä (jopa opettajien puolelta), että lapset osaavat lukea ennen kouluunmenoa. Se on kaikinpuolin ristiriitaista ensimmäisen luokan opetuksen kanssa. Itse opin lukemaan vasta koulussa, sillä meillä äiti käänsi huomioni pois tekstistä aina jos huomasi, että olen ns. kärryillä. Hän on itse lukihäiriöinen eikä tiennyt sitä vielä ollessani lapsi ja pelkäsi, etten opi minäkään tavaamaan jos luen sujuvasti ennen koulun alkua =) Näin päin meillä.

ullapulla kirjoitti...

elä sinä noista välitä, hyvin tuntuu ekaluokkalaisellasi menevän: todisteena on tuo aivan ihana viesti! <3

Heli kirjoitti...

Kummallista, että ihmiset eivät ota tätä asiaa useammin puheeksi. Eskari on vapaaehtoinen. Joten on kohtuutonta olettaa, että lapset osaisivat lukea ennen kouluun menoa. Sitten kun mennään sinne varsinaiseen kouluun oppimaan asioita, niin ongelmana onkin että toiset osaa ja toiset vasta oppivat. Ammattitaitoinen opettaja osaa ottaa nämä huomioon, eikä ensimmäisenä leimaa lasta "hitaaksi"... Kurjaa, että kohdallenne osui "omituinen" eskariope. Tsemppiä ensimmäiseen kouluvuoteen!!

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on myös ekaluokkalainen, joka ei osaa lukea, enkä mie ole häntä ennen koulua paljon lukemaan opettelemiseen kannustanutkaan. Miun mielestä eskarin tärkein tehtävä on opettaa niitä muita taitoja, joita koulussa tarvitaan esim. toisten huomioiminen, opettajan kuunteleminen ja tehtäviin keskittyminen. Koulussa sitten opitaan ne lukemiset ja laskemiset, miun mielestäni. Tsemppiä koululaisille ja kotijoukoille. P.S. kivoja juttuja olet tehnyt viimeaikoina, sie jaksat aina olla niin ahkera kaiken kotityö ohella( huokailee täällä yks, jolla päivät täynnä siivousta, tiskejä ja pyykkäystä).